Start Predjela Sosovi i umaci Ajoli – majonez s belim lukom (bez jaja)

Ajoli – majonez s belim lukom (bez jaja)

Ajoli umak majonez bez jaja sa belim lukom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 15 min
  • 220 ml
  • Lako

Sastojci:

4 čena belog luka
½ kašičice soli
2 kašičice sirćeta ili
limunovog soka
120 ml maslinovog ulja
1-2 kašičice vode

Priprema:

1. Beli luk očistiti i grubo iseckati.
2. U avanu izgnječiti beli luk sa solju, tako da se dobije gusta pasta.

Muhamara – sos od pečenih paprika i oraha

3. Dodati sirće (sok od limuna), promešati a zatim, u tankom mlazu i postepeno, dodavati maslinovo ulje uz neprekirno mešanje i gnječenje tučkom.
4. Ukoliko je smesa previše gusta za vaš ukus dodati malo vode i razrediti je.
5. Servirati kao prilog uz meso i ribu.

Savet: Pripremljen umak najbolje je iskoristiti odmah nakon pripreme, ali može se konzumirati do 24 sata od momenta pripreme.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!