Start Predjela Peciva Aromatična pletenica sa karamelizovanim lukom

Aromatična pletenica sa karamelizovanim lukom

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • 90 minuta
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

Testo
500 g brašna
20 g kvasca
1 kašičica soli
100 ml ulja
250 ml mleka
1 jaje
Fil
2 glavice crnog luka
10-ak crnih maslina
5-6 paradajza iz ulja
so, biber
Premaz
1 jaje (žumance)
1 kašika vode

Priprema:

Testo
1. Kvasac razmutiti sa šećerom i dodati toplo mmleko pa promešati i ostaviti da zapeni.
2. U dubljoj posudi promešati brašno i so, dodati ulje, jaje i priprmljeni kvasac pa umesiti testo pogodno za rad tj. srednje meko.
3. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti da narasta na toplom mestu oko 30 minuta.
Fil
1. Za to vreme na malo ulja prodinstati crni luk isečen na tanke listiće, uz stalno mešanje na umerenoj vatri.
2. Lagano dinstati luk dok ne bude karamelizovan tj. potpuno mekan, sladak i braonkaste boje. Ostaviti sa strane da se malo prohladi pa dodati seckane masline, sitno seckan suvi paradajzi začiniti prema ukusu.
Finalni postupak
1. Testo rastanjiti u provougaonik debljine 1 cm, ravnomerno premazati pripremljenim filom i zaviti u rolat.
2. Nožem iseći testo po sredini dužom stranom ali na jednom kraju ostaviti neisečen deo.
3. Krajeve naizmenično prebacivati i upletati kao pletenicu.
4. Formirano testo prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da malo naraste.
5. Pletenicu premazati umućenim jajetom sa malo vode i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 30 minuta.
6. Pečeno pecivo izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi pa poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!