Start Deserti Slatka testa Aromatični kolači sa medom – medenjaci

Aromatični kolači sa medom – medenjaci

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
200 g meda
50 g margarina
100 g šećera u prahu
500 g brašna
10 g sode-bikarbone
4 jajeta (žumanca)
1 jaje
½ kašičice cimeta
½ kašičice đumbira
¼ kašičice muskatnog oraha
Glazura
1 jaje (belance)
150 g šećera u prahu

Priprema:

1. Margarin rastopiti pa dodati med i sve dobro sjediniti, da smesa postane tečna.
2. U dubljoj posudi pomešati brašno, šećer, sodu bikarbonu, začine pa u to dodati istopljen margarin sa medom.
3. Umesiti testo da bude pogodno za rad i uviti ga u najlon foliju pa ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
4. Testo oblikovati u valjkast oblik i iseći na manje parčiće. Oblikovati kuglice i slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
5. Pre pečenja svaku kuglicu blago pritisnuti dlanom i peći u ugrejanoj rerni na 180°C 10 minuta.
6. Pečene medenjake izvaditi iz rerne i ostaviti na rešetkastu podlogu da se ohlade.
7. Umutiti belance pa postepeno dodavati šećer u prahu da se dobije gusta masa.
8. Pečene medenjake premazati glazurom pa poređati da se dobro osuše.
9. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Pratite nas i na Instagramu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!