Božanstvena torta

Božanstvena torta

SHARE
DH
DH
  • 80 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

za kore
– 15 belanaca
– 24 kašike šećera u prahu
– 15 kašika mlevenih oraha
– 6 kašika brašna
za fil
– 1,2 l mleka
– 15 žumanaca
– 10 kašika šećera
– 9 ravnih kašika brašna
– 250 g šećera u prahu
– 300 g margarina
– 150 g mlevenih oraha
– 300 g čokolade
– 4 dl slatke pavlake

ISPROBAJTE I… Lokvanj tortu

Priprema:

Kore:
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 8 kašika šećera u prahu uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od belanaca dodati 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i polako promešati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti 2 dl mleka sa žumancima i brašnom pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. Penasto umutiti 250 g margarina sa šećerom u prahu, dodati u ohlađenu smesu od žumanaca i umutiti mikserom.
4. Mlevene orahe preliti preostalim vrelim mlekom.
5. Izdvojiti jednu trećinu smese od žumanaca i u nju dodati poparene orahe, a u ostatak fila od žumanaca dodati 200 g otopljene čokolade i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, a potom naneti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Premazati je belim filom, naneti preostali šlag i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade.
2. Na umerenoj temperaturi otopiti 100 g čokolade sa 50 g margarina i preliti preko torte.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?