Start Vaši recepti Čokoladni kolač sa jabukama

    Čokoladni kolač sa jabukama

    Recept Žane Lazarević iz Subotice

    Čokoladni kolač sa jabukama

    • 80 min
    • 4 osobe
    • Lako

    Sastojci:

    Kora
    5 jaja
    180 g šećera
    200 ml ulja
    360 g brašna
    30 g kakaoa
    1 prašak za pecivo
    1 vanil-šećer
    malo ruma
    Fil
    3 veće jabuke
    150 g šećera
    100 ml vode
    3 kašike ruma
    200 g margarina
    100 g čokolade
    Glazura
    100 g čokolade
    50 g margarina
    2 kašike ulja

    Priprema:

    Kora
    1. U posudi za mešenje sjediniti jaja, šećerom i vanil-šećerom pa dobro umutiti mikserom.
    2. Zatim dodati ulje, kakao, malo ruma, mešavinu brašna i praška za pecivo i promešati.
    3. Tepsiju veličine 20×30 cm nauljiti i posuti brašnom pa sipati u nju pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 30 min.
    4. Ohlađenu koru poprečno preseći napola pa jednu polovinu izmrviti.
    Fil
    1. Jabuke oljuštiti i iseći na kockice. Zatim ih sjediniti sa vodom, rumom i šećerom pa kuvati dok ne omekšaju.
    2. Omekšale jabuke zajedno sa tečnošću u kojoj su se kuvale izmiksati.
    3. Dok su još tople, dodati u njih otopljenu čokoladu i margarin. Na kraju dodati izmrvljenu polovinu piškote i promešati.
    Finalni postupak
    1. Koru premazati pripremljenim filom i ostaviti u frižideru da se stegne.
    2. Zatim, preliti glazurom od čokolade: otopiti na pari čokoladu, margarin i ulje.

    Preporučujemo i recept za kolač od jabuka i badema (za dijabetičare).