Start Predjela Peciva Dekorativno pecivo – uskršnji venčići

Dekorativno pecivo – uskršnji venčići

Uskršnje pecivo gnezda
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 95 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

½ kg brašna
½ kašičice soli
280 ml mleka
20 g kvasca
1 kašičica šećera
80 ml ulja
2 žumanceta
Premaz
1 žumace
2 jašike mleka
80-ak g putera
I još
brašno za rad
kuvana jaja

Priprema:

1. Kvasac sa šećerom pomešati u toplom mleku, pa ostaviti da zapeni.
2. Brašno i so promešati, dodati pripremljen kvasac, ulje i žumanca, pa umesiti testo i ostaviti na toplom da se duplira.
3. Testo izručiti na pobrašnjavljenu površinu i lagano premesiti, uz dodavanje brašna kako se testo ne bi lepilo za dlanove.
4. Zatim, podeliti testo na osam jednakih delova i formirati tanje prutiće. Sjediniti po dva prutića i umotati ih jedan oko drugog. Testo oblikovati kao pužić ali ostaviti dovoljno mesta u sredini, kako bi jaje što bolje prionulo uz testo.
5. Venčiće položiti na pleh obložen papirom za pečenje, premazati umućenim jajetom s malo mleka i u sredinu staviti po jaje. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom desetak minuta.
6. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 35 minuta. Pred kraj, na testo staviti malo putera i nastaviti pečenje.
7. Zatim, izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi pa poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!