Start Glavna jela Meso Dolma u slanini

Dolma u slanini

Guliver/Thinkstock

 

Sastojci:

– 8 većih glavica crnog luka
– 400 g mlevene junetine
– 1 šargarepa, ulje
– 70 g tarane, so
– 5 dl soka od paradajza
– 200 g slanine u listovima
– 4 dl supe od povrća iz kocke
– mešavina začina

Priprema:

1. Glavice crnog luka očistiti i odseći im vrhove tako da sa jedne strane budu više odsečene nego sa druge.
2. Zatim ih kuvati u slanoj vodi dok pulpa blago ne omekša. Sredinu luka pažljivo istisnuti ka širem otvoru tako da ostanu dva sloja (prstena) za punjenje.
3. Izdubljenu sredinu luka sitno iseckati. Šargarepu oguliti i izrendati na krupno rende.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati šargarepu te i nju kratko propržiti. Potom dodati mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok meso napola ne omekša.
5. Zatim dodati taranu, 2 dl soka od paradajza i začine po ukusu. Kuvati uz povremeno mešanje dok tarana ne nabubri, a suvišna tečnost ne uvri.
6. Pripremljenim filom od mesa napuniti prstenove luka i obaviti ih listovima slanine.
7. Vatrostalnu činiju nauljiti i u nju poslagati punjene dolme tako da se listovi slanine na krajevima dodiruju kako se ne bi odvojili. Posebno sjediniti preostali sok od paradajza sa supom od povrća i zaliti dolme. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC oko 40 min.

 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!