Domaći sirup od jagoda

Domaći sirup od jagoda

SHARE
Sirup od jagoda
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 24 h
  • ±1.5 l
  • Lako

Sastojci:

1 kg dobro zrelih jagoda
1 kg šećera
15 g limuntusa

Priprema:

1. Jagode dobro oprati, skinuti peteljke, preseći na četvrtine i usuti u veći sud (dublju šerpu ili lonac).
2. Tako pripremljene jagode posuti polovinom šećera, dodati limuntus i ispasirati štapnim mikserom.
3. Pripremljenu smesu prekriti i ostaviti na hladnom mestu da odstoji 12-24 h. Za to vreme, povremeno mešati sirup kako bi se šećer potpuno rastvorio.
4. Zatim, sok procediti kroz duplu gazu pa u proceđenu tečnost dodati ostatak šećera i mešati da se šećer rastopi (za ovaj postupak potrebno je par sati).

Marmelada od trešanja

5. Nakn toga, sok sipati u dobro oprane, sterilisane (u rerni na 100ºC oko 40 minuta) i ohlađene flaše, pa zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu.
6. Pre serviranja, flašu dobro promućkati i sirup razblažiti vodom, prema ukusu.

Savet: Ovaj sirup može se koristiti kao preliv za poslastice poput voćnih kupova, sladoleda, kremastih kolača, dodatak filovima za torte ili milkšejk…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?