Start Deserti Torte Egipćanka – kremasta torta s lešnicima i grilijašom

Egipćanka – kremasta torta s lešnicima i grilijašom

Torta sa lešnicima
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 150 min
  • 6-8 osoba
  • Manje zahtevno

Sastojci:

Grilijaš
150 g šećera
Biskvit
10 belanaca
prstohvat soli
10 kašika šećera
200 g mlevenih lešnika
Fil
10 žumanca
10 kašika šećera
5 kašika oštrog brašna
2 vanil-šećera
340 ml mleka
170 g putera
Šlag
150 g šlaga
200 ml mleka
I još
150 g seckanih lešnika

Priprema:

1. Lešnike prepeći u rerni ili u tiganju, onoliko da počnu da pucketaju i da ljuska počne da puca.
2. Zatim, preručiti na suvu kuhinjsku krpu, zatvoriti sa svih strana i kotrljajući ih međusobno ukloniti ljusku. Odvojiti lešnike od ljuske i premeriti potrebne količine
Grilijaš
1. Rastopiti šećer dok ne dobije crvenkasto-braon boju, vodeći računa da se sve čestice kristala rastope.
2. Zatim, rastopljeni šećer u tankom sloju razmazati po papiru za pečenje i ostaviti da se hladi.
3. Ohlađenu masu usitniti na manje komade ali voditi računa da se ne pretvori u prah, jer komadići moraju da budu malo krupniji.
Biskvit
1. Razdvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti belanca sa malo soli da postanu penasta.
2. Zatim, dodati polovinu šećera i nastaviti mućenje sve dok se kristali ne otope.
3. Nakon toga, dodati preostalu polovinu šećera i mutiti kao i prethodno dodavanje.
4. U umućenu smesu dodati mlevene lešnike i promešati smesu kako bi se lešnici dobro sastavili sa umućenim belancima.
5. U pleh od rerne (obložen papirom za pečenje) preručiti i ravnomerno rasporediti smesu, pa peći u ugrejanoj rerni na 180ºC, oko 20 minuta tj. dok se ivice ne odvoje od pleha.
6. Koru ohladiti, pa iseći na četiri trake zajedno sa papriom za pečenje.
Fil
1. Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i nastaviti mućenje sve dok smesa ne postane homogena i bez grudvica.
2. U šerpi zakuvati mleko sa vanil-šećerom, pa kada provri polovinu usuti u umućena žumanca i odmah žicom ili mikserom umutiti.
3. Zatim, u tankom mlazu mlazu dodati u mleko koje se kuva, sve vreme mešajući, da ne bi zagorelo (ili kuvati na pari).
4. Kada je smesa kuvana i dobila na čvrstini (onoliko da ostaje trag na dnu šerpe kada se povuče kašikom), skloniti je sa vatre i preručiti u hladan sud.
5. U prohlađenu masu iz više puta dodati komadiće putera i uz mešanje rastopiti puter.
6. Tako pripremljenu smesu ostaviti da se potpuno ohladi.
7. Šlag umutiti sa mlekom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
8. Kasnije, dodati seckane lešnike i lomljeni grilijaš, pa sve dobro izmešati.
Finalni postupak
1. Tortu filovati sledećim redom. kora, žuti fil, šlag, kora, žuti fil, šlag, kora, žuti fil, šlag.
2. Pripremljenu tortu ohladiti, pa ukrasiti šlagom i seckanim lešnicima.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!