Start Deserti Esterhazi torta

Esterhazi torta

Foto: torte i kolači
Foto: Torte i kolači

Sastojci:
Za kore:
12 belanaca
15 kašika šećera
250 g mlevenih badema
7 kašika brašna
Za fil:
12 žumanaca
150 g šećera
100 g mlevenih badema
250 g margarina
100 g šećera u prahu
Ostalo:
3 kašike džema od kajsija
Za belu glazuru:
pola belanceta
200 g šećera u prahu
1 kašika limunovog soka
1 kašičica ulja
Za čokoladnu glazuru:
50 g čokolade
1 kašičica ulja
Za dekoraciju:
100 g seckanih lešnika

Priprema:
Kore:
1. Umutiti belanaca sa šećerom u čvrst sneg. Mutiti još nekoliko minuta, dodati mlevene bademe i brašno, a zatim lagano umešati kašikom.
2. Na papiru za pečenje iscrtati krug veličine pleha. Napraviti pet krugova i svaki premazati puterom. Rasporediti smesu za kore na papir, te pažljivo rasporediti smesu i peći na poleđini pleha oko pet minuta.
3. Pečene kore staviti na stolnjak i ostaviti da se ohlade na papiru, pa ih tek onda skinuti.
Fil:
1. Žumanca umutiti sa šećerom i kuvati na pari uz neprekidno mešanje dok se ne zgusnu.
2. Ohlađena žumanca sjediniti s prethodno umućenim margarinom i šećerom u prahu.
3. Bademe kuvati minut u ključaloj vodi, oljuštiti, osušiti i peći 10 minuta na 70°C da ostanu bledi. Samleti ih i umešati u pripremljen krem.

Finalni postupak:
1. Odvojiti dve kašike fila za premazivanje ivica torte.
2. Ostatak fila rasporediti na četir kore, peta kora se ne filuje.
3. Od nafilovanih kora oblikovati tortu pa preko poslednje kore bez fila premazati zagrejan džem od kajsija.
4. Čokoladu rastopiti s uljem na pari.
5. Belance umutiti u čvst sneg, dodati limunov sok, ulje i šećer u prahu. Pripremljenu glazuru preliti preko džema od kajsija.
6. Na beloj glazuri rastopljenom čokoladom iscrtati koncentrične krugove pa čačkalicom izvlačiti linije od centra ka ivici torte i od ivice ka centru.
7. Gotovu tortu dekorisati seckanim lešnicima.

Savet:
Čokoladne krugove crtajte odmah nakon nanošenja bele glazure jer se ona brzo suši.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!