Start Deserti Fantazija od čokolade

Fantazija od čokolade

Foto: Torte i kolači
Foto: Torte i kolači
  • 150 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
7 jaja
250 g čokolade
250 g margarina
250 g šećera u prahu
4 kašike brašna
Fil
7 jaja
250 g čokolade
250 g margarina
250 g šećera u prahu
Dekoracija
100 g čokolade
100 ml slatke pavlake

Priprema:

Kore
1. Penasto umutiti žumanca postepeno dodajući šećer u prahu.
2. Dodati omekšali margarin i otopljenu čokoladu, pa nastaviti mućenje.
3. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodavati kašiku po kašiku u prethodnu smesu, uz lagano mešanje varjačom.
4. Na kraju dodati brašno i promešati da se sjedini.
5. Smesu podeliti na 4 dela, pa jedan deo uliti u okrugli pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200°C 15 minuta. Na isti način ispeći još tri kore.
Fil
1. U dubljoj posudi umutiti žumanca sa šećerom u prahu, a zatim dodati omekšali margarin.
2. Otopiti čokoladu na pari, pa dodati u posudu i nastaviti mućenje.
3. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa je postepeno dodavati prethodnoj smesi uz lagano mešanje.
Finalni postupak
1. Tortu filovati: kora, fil, kora… dok se ne potroši sav materijal.
2. Zagrejati slatku pavlaku na umerenoj temperaturi. Voditi računa da ne provri.
3. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi, a masa ne sjedini.
4. Ostaviti da se prohladi, a zatim preliti preko torte.
5. Tortu staviti u frižider da se ohladi i stegne, a zatim je iseći i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

6 KOMENTARI

  1. Čokoladne torte su nekada kod nas bile redovno na stolu za praznike. Imamo svoj provereni recept koji nikad ne menjamo. Ovde mi je malo previše margarina, a i da stavim buter, mislim da bi moji odmah primetili da to nije naša čokoladna torta.

  2. Moracu da isprobam ovaj recept sto pre. Kora i fil su skoro identicni. Mislim da nikad nisam probala takvu tortu.
    Ako je nekog strah da jede jaja koja nisu termicki obradjena, moze ih zajedno sa secerom skuvati na pari. Volumen fila ce verovatno biti manji nego sto bi bio kod fila koji nije termicki obradjen, a ukus ce se jedva razlikovati.

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here