Start Vaši recepti Fina poslastica prepuna ukusa – ambasador torta

    Fina poslastica prepuna ukusa – ambasador torta

    Recept Sanje Gostović iz Inđije

    Ambasador torta

    • 80 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Tamna kora
    6 jaja
    6 kašika prezli
    6 kašika šecera
    1 kašicica praška za pecivo
    100 g prženih, mlevenih lešnika
    75 g crne cokolade
    Svetla kora
    6 belanaca
    6 kašika prezli
    6 kašika šećera
    1 kašičica praška za pecivo
    80 g blanširanih, oljuštenih, mlevenih badema
    Fil
    13 žumanaca
    200 g šećera
    1 limun
    150 ml mleka
    3 vanil-šećera
    1 puding od vanile
    100 g bele čokolade
    250 g margarina
    Dekoracija
    2 šlaga
    200 ml kisele vode

    Priprema:

    Tamna kora
    1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja i šećer, pa mutiti dok se šećer ne otopi.
    2. Zatim, dodati otopljenu čokoladu prezle, lešnike i prašak za pecivo pa promešati.
    3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
    4. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.
    Svetla kora
    1. Belanca umutiti u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
    2. Potom dodati prezle, bademe i prašak za pecivo pa polako promešati. Ispeći koru kako je objašnjeno i u postupku za pripremu tamne kore.

    Čoko-moko torta

    Fil
    1. Sjediniti žumanca, mleko, vanil-šećer, 100 g šećera, seckanu belu čokoladu i prašak za puding. Kuvati na pari mešajući dok se fil ne zgusne.
    2. Pred kraj kuvanja dodati sok od limuna.
    3. Penasto umutiti margarin sa 100 g šećera pa sjediniti sa ohlađenim filom i izmiksati.
    Finali postupak
    1. Tamnu koru premazati polovinom fila i preklopiti svetlom korom, a potom naneti preostali fil.
    2. Šlag umutiti sa kiselom vodom i premazati tortu.