Start Preporučujemo Food blogerka preporučuje: Piletina sa aromatičnim prelivom

Food blogerka preporučuje: Piletina sa aromatičnim prelivom

Nataša Vitezović, veliki zaljubljenik u kulinarstvo i autorka bloga „Coolinarija (http://coolinarija.blogspot.com), voli da sprema tradicionalna jela, unoseći u njih, kako kaže “neočekivane izmene” koje oplemenjuju već prepoznatljiv ukus.
Takođe, ova food blogerka je veliki ljubitelj začina, koje rado koristi u kuhinji.
Trudi se je da jela koja spremi budu pravi balans kvalitetnog i ukusnog, a bitno joj je i da hrana koju spremi lepo izgleda u tanjiru.
Kao predlog za ukusan ručak, Nataša vam preporučuje piletinu sa aromatičnim prelivom.
Piletina sa aromati
Sastojci (za dve porcije):
– oko 500 g pilećeg filea
– 20 g putera
– 3 supene kašike maslinovog ulja
– so i sveže mleveni zeleni biber prema ukusu
– ¼ veze peršunovog lista
– 2 struka mladog belog luka
– oko 1,5 dl vruće vode
– sok od ½ limuna
Piletina sa aromatiaaa
Priprema
File oprati i obrisati višak vode papirnim ubrusom. Bogato posoliti sa obe strane. U zagrejani tiganj dodati puter i ulje, i odmah staviti meso da se prži. Smanjiti temperaturu za dva podeoka i pržiti (bez poklopca) meso na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. Tek kada porumeni sa jedne strane (7-8 minuta), okrenuti i pržiti meso sa druge strane, vodeći računa da meso u sredini obavezno bude termički obrađeno. Za to vreme iseckati peršunov list i beli luk što sitnije. Isprženo meso odložiti u tanjir i pokriti aluminijumskom folijom. U ulje koje je ostalo od prženja dodati iseckano povrće i kratko propržiti (na istoj temperaturi) uz mešanje, dodati vodu i prokuvati (oko 3 minuta) tek toliko da se sa tiganja odlepe sve slatkoće koje je meso u toku prženja otpustilo, kao i da se tečnost zamuti (tj. da preliv ne bude providan, već da se vide tragovi masnoće i samim tim masnoća mu daje potrebnu, laganu gustinu). Na samom kraju dodati so i biber (prema ukusu), promešati i dodati limunov sok. Nakon 30-ak sekundi preliv je spreman. Toplo meso preseći ukoso, po dužini i položiti na tanjir, a zatim ga lagano preliti (3 supene kašike po porciji su sasvim dovoljne). Ovog puta, meso je posluženo uz krompir pire. Izbor priloga ili salata je mnogobrojan, pa pustite mašti na volju.

Priredila: Maja Guzijan

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!