Start Vaši recepti Gerber pogača

    Gerber pogača

    Recept Klare Četvei iz Gunaroša

    gerber pogaca

    • 120 minuta
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastav:

    20 g kvasca
    1 kašičica šećera
    100 ml mleka
    200 ml vode
    500 g brašna
    1 prašak za pecivo
    1 kašičica soli
    50 ml ulja
    1 jaje
    1 žumance
    ½ kašičice sirćeta
    1 belance za premazivanje
    susam i mak za posipanje
    50 g margarina

    Priprema:

    1. Pomešati kvasac sa šećerom u mlakom mleku i ostaviti ga da nadođe.
    2. Za to vreme pomešati polovinu brašna sa vodom, dodati prašak za pecivo, so, ulje, jaje, žumance i sirće.
    3. Potom sipati nadošli kvasac, te postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne zamesi glatko testo. Ostaviti ga da odmara
    4. Nadošlo testo podeliti na dva dela. Prvi razviti u krug dimenzije tepsije u kojoj će se pogača peći, obložiti je papirom te staviti razvučeno testo.
    5. Premazati je margarinom pa prekriti drugom polovinom razvučenog testa.
    6. Postaviti čašu u sredinu i seći gornji krug na 12 trouglova, ali samo do čaše.
    7. Svaki trougao odići, pa uviti nekoliko puta oko uzdužne ose i položiti nazad.
    8. Oblikovanu pogaču ostaviti da naraste dok se rerna ne zagreje na 200°C a potom je premazati razmućenim belancetom i posuti semenkama po želji.
    9. Peći dok lepo ne porumeni oko sat vremena.