Start Predjela Pite Gibanica od kiselog testa

Gibanica od kiselog testa

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
  • 100 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
550 g mekog brašna
20 g kvasca
1 kašičica šećera
200 ml vode
100 ml mleka
150 ml ulja
50 ml vode
so prema ukusu
Fil
700 g sitnog sira
3 jajeta
100 ml pavlake
so prema ukusu

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko i vodu, dodati izmrvljen svež kvasac, kašičicu šećera i brašna. Dobro izmešati da ne ostanu grudvice pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati kašičicu soli i promešati. Zatim sipati nadošao kvasac i 100 ml ulja te promešati. Potom postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Od umešenog testa oblikovati 9 kuglica te ostaviti 20 min da odmori.
4. Potom svaku kuglicu istanjiti pomoću oklagije.
5. Po 3 kruga testa stavljati jedan na drugi, ali samo prva dva premazati uljem, treći ne premazivati, tako da se dobiju 3 gomilice. Ostaviti ih da nadođu 20 min.
6. Kada se testo odmori, svaku gomilicu istanjiti u koru.
7. Posebno umutiti sir, jaja, pavlaku i malo soli.
8. U odgovarajuću tepsiju staviti koru od testa, poprskati je uljem i premazati sa malo fila. Isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal, a završiti korom. Filovanu pitu ostaviti da miruje 30 min.
9. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C oko 45 min.
10. Posebno sjediniti preostalo ulje i malo vode pa prokuvati. Dobijenom smesom preliti pečenu gibanicu. Sačekati da se ohladi a potom iseći na kocke.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!