Start Predjela Testenina Gratinirane makarone sa mlevenim mesom

Gratinirane makarone sa mlevenim mesom

Zapečene makarone sa mesom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 65 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

300 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka
400 g makarona
200 g šampinjona
300 ml soka od paradajza
300 ml supe od povrća iz kocke
100 ml belog vina
1 crvena paprika
30 g parmezana
50 ml ulja
1 kašika seckanog peršuna
mešavina začina
biber

Priprema:

1. Crni luk i crvenu papriku očistiti i iseći na kockice, a šampinjone na listove.
2. Na ulju propržiti crni luk, a potom dodati mleveno meso te i njega kratko propržiti. Zatim dodati papriku i šampinjone i dinstati na umerenoj temperaturi dok pečurke ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
3. U većoj posudi sjediniti presne makarone sa filom od mesa i povrća. Dodati parmezan i začine po ukusu te polako promešati.
4. U nauljenu vatrostalnu posudu sipati pripremljenu smesu od makarona i poravnati.
5. Posebno umutiti sok od paradajza, supu od povrća, belo vino i malo ulja pa preliti preko makarona da ogreznu. Ukoliko pripremljena tečnost nije za 4 osobe dovoljna da makarone ogreznu, potrebno je doliti još malo.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200˚C dok makarone ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Gotovo jelo posuti seckanim peršunom.