Griz pita s jabukama

Griz pita s jabukama

SHARE
  • Pixabay

Sastojci:

za testo
– 125 g putera
– 1 jaje
– 50 g šećera
– 250 g brašna
– 1 kašika ekstrakta od vanile
– 40 ml mleka
za fil
– 125 g putera
– 125 g šećera
– 2 jajeta
– 2 kašike ekstrakta od vanile
– 250 g griza
– prstohvat cimeta
– 1 l mleka
– 1 limun
– 2 kašike žutog šećera
– 2 veće jabuke

Priprema:

Testo:
1. Umutiti puter i šećer, dodati jaje, ekstrakt vanile, mleko i brašno.
2. Ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo. Ostaviti u frižideru da miruje 30 min.
Fil:
1. Puter i šećer penasto umutiti, dodati jaja i ekstrakt vanile. Zatim sipati mlako mleko i izmutiti žicom za mućenje.
2. Smesu sipati u šerpu i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne proključa.
3. Zatim dodati griz i nastaviti sa kuvanjem uz neprekidno mešanje dok se fil ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Okruglu tepsiju nauljiti i posudi brašnom.
2. Testo izvaditi iz frižidera, pa istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 5 mm.
3. Dno i bočne stranice tepsije obložiti testom. Staviti u zagrejanu rernu na 180ºC i peći 5 min. Zatim izvaditi, preliti prohlađenim filom od griza i nastaviti sa pečenjem još 30 min.
4. Jabuke očistiti i iseći na tanje kriške. Limun iscediti i sjediniti sa žutim šećerom i cimetom. Potom preliti preko jabuka i polako promešati.
5. Pitu nakon 30 min. pečenja izvaditi iz rerne, te preko nje poslagati kriške jabuka. Vratiti u rernu dok se jabuke ne ispeku.

Uživajte!

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

1 KOMENTAR

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?