Start Hlebovi Hleb od heljdinog brašna

Hleb od heljdinog brašna

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
350 g heljdinog brašna
100 g mlevenih sirovih semenki bundeve
150 g speltinog (pirovog) brašna
1 kašičica soli
350 ml mlake vode
3 supene kašike ulja
¼ kockice svežeg kvasca
1 kafena kašika šećera
Dodatno
brašno za rad
susam

Priprema:
1. Rastopiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi, pa ostaviti da zapeni.
2. U dublju posudu usuti brašno i semenke, dodati so i sve promešati da se sjedini.
3. Napraviti malo udubljenje u sredini brašna i sipati pripremljeni kvasac, dodati ulje i sve dobro umesiti.
4. Umešenu jufku, prekriti platnenom krpom i ostaviti na toplom mestu da se duplira.
5. Kada je narasla, jufku mokrom rukom zahvatiti sa dna i polako presuti na radni deo, prethodno blago pobrašnjavljen.
6. Iz par puta premesiti testo uz dodavanje brašna, tek onoliko da se testo ne lepi za podlogu. A, zatim, formirano testo preneti u kalup obložen pek-papirom, prekriti jufku i ostaviti da malo naraste.
7. Nožem ili makazama zarezati po površini vekne i posuti susamom.
8. Peći u prethodno ugrejanoj rerni, na 200° C, 25-30 minuta (dok kalup ne bude lagan kada se uzme u ruke i testo se odvoji od ivica kalupa).
9. Izvaditi hleb iz rerne, izručiti na platnenu krpu, uviti i ostaviti na rešetkastu podlogu (ili neku drugu površinu na kojoj hleb neće prionuti svojom površinom-da se ne bi potpario) da se ohladi.

Navedene mere dovoljne su za veknu pečenu u kalupu 12×30 cm.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!