Start Hrono recepti Ručak Hrono recept: Pile sa limunom i ruzmarinom

Hrono recept: Pile sa limunom i ruzmarinom

  • 80 min
  • 6 porcija
  • Lako

Sastojci:

± 1.5 kg pile
2 veća limuna
1 vezica ruzmarina
1 beli luk
so, biber u zrnu
2 lista lovora
50 g putera
maslinovo ulje
1 srednja tikvica
2 žute paprike

Priprema:

1. Pile posoliti i pobiberiti, preliti maslinovim uljem i staviti u dublji pleh za pečenje. U unutrašnjost pileta staviti ceo limun i nekoliko grančica ruzmarina, a noge uvezati tankim kanapom.
2. Naribati koricu pola limuna i posuti preko pileta, a zatim staviti kockice putera. Izmrviti preostali ruzmarin i rasporediti u pleh za pečenje. Dodati polovine limuna, listiće lovora i beli luk presečen napola. Sipati malo vode u pleh i sve prekriti folijom, pa staviti u rernu da se peče na 200°C oko 40 minuta.
3. Pažljivo izvaditi pleh iz rerne i skloniti foliju. Pile preliti sokom od pečenja, dodati seckanu tikvicu i papriku isečenu na četvrtine, pa vratiti u rernu da se peče još dvadesetak minuta sve dok ne dobije finu koricu. Piletinu poslužiti s povrćem iz rerne.

Savet: Batake, karabatake i krilca možete jesti za ručak, a belo meso poslužiti za večeru.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!