Start Predjela Slani zalogaji Iskoristite ostatke – pržena palenta sa sosom od paradajza i cepkane piletine

Iskoristite ostatke – pržena palenta sa sosom od paradajza i cepkane piletine

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • 75 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

300 g palente
1.5 l vode
1 kašičica soli
50 g parmezana
100 g milerama
40 g putera
maslinovo ulje
paradajz sos
ostaci pečene piletine

Priprema:

1. U lonac naliti vodu i staviti da provri. Dodati so, sačekati par sekundi pa lagano dodavati palentu sve vreme mešajući.
2. Kada se palenta zgusne, smanjiti temperaturu i nastaviti sa mešanjem.
3. Nakon 10-12 minuta dodati rendani sir, mileram i polovinu putera pa sve dobro promešati a zatim skloniti sa vatre i ostaviti sa strane.
4. Pleh (18×26 cm) dobro premazati puterom pa presuti kuvanu palentu i ravnomerno je rasporediti. Ostaviti na hladnom mestu da se potpuno ohladi i očvrsne. Iseći na prutiće željene veličine.
5. Ugrajati tiganj i dodati malo ulja. Na umerenoj temperaturi pržiti palentu sa svih strana dok ne poprimi zlatnu boju.
6. Izvaditi iz tiganja i ostaviti na kuhinjskom ubrusu da se ocedi od viška masnoće. Poslužiti toplo uz npr. sos od paradajza sa usitnjenim komadima pečene piletine, koja vam je preostala od jučerašnjeg ručka.

Savet: Ovo je odličan način kako možete iskoristiti preostalu kuvanu palentu i sutradan pripremiti brz i ukusan obrok.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!