Start Deserti Slatka testa Iz bakine sveske s receptima – nasuvo s makom

Iz bakine sveske s receptima – nasuvo s makom

Rezanci s makom nasuvo s makom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 min
  • 2 osobe
  • Lako

Sastojci:

Testo
250 g brašna
125 ml vode
malo soli
Fil
100 g mlevenog maka
80 g šećera
60 ml vode

Priprema:

Testo
1. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati malo soli i mlaku vodu, te promešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano mešenje dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da miruje 20 min.
2. Oklagijom rastanjiti testo u pravougaoni oblik debljine 1-2 mm, pa iseći po dužini na trake širine oko 3 cm. Pripremljeno testo ostaviti da se prosuši. Zatim, posuti s malo brašna da se ne bi lepilo i složiti jednu na drugu te oštrim nožem seći na rezance. Pripremljene rezance raširiti na pamučnoj krpi ili čaršafu da se prosuše.
3. U širu šerpu sipati vodu, dodati malo soli i kuvati dok ne proključa.
4. Zatim, u nekoliko tura kuvati rezance sve dok ne isplivaju na površinu, a zatim još oko dva-tri minuta. Ocediti ih od viška tečnosti i poprskati s malo ulja da se ne zalepe.
Fil
1. Šećer i vodu kuvati dok ne proključa.
2. Dodati mak i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
Finalni postupak
1. Vruć fil preliti preko testa i promešati.

Preporučujemo i recept za kiflice s makom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!