Start Kuhinje sveta Jedan od gastro simbola Austrije – lincer torta

Jedan od gastro simbola Austrije – lincer torta

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • predpriprema 1 h
  • 80 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
200 g brašna
200 g putera
120 g šećera u prahu
2 vanil-šećera
4 žumanca
½ kašičice praška za pecivo
200 g tostiranih mlevenih badema
¼ kašičice cimeta
1 limun (kora)
Fil
marmelada od malina
3 kašike ruma
Premaz
1 jaje (žumance)
malo vode
listići badema

Priprema:

Testo
1. Brašno, so, šećer u prahu, vanil-šećer, mlevene bademe, cimet, rendanu koru limuna i prašak za pecivo dobro promešati.
2. Dodati omekšali puter isečen na listiće i žumanca pa umesiti glatko testo pogodno za rad. Pripremljeno testo zamotati u najlon foliju i ostaviti 60-ak minuta u frižideru da se dobro ohladi.
Fil
1. Marmeladu brago razgrejati, dodati rum i sve sjediniti.
Finalni postupak
1. Na radnu površinu prebaciti testo i podeliti na dva dela. Zatim na papiru za pečenje rastanjiti jednu polovinu testa na debljinu 0.5 cm prečnika odgovarajućem kalupu u kome će se peći (22-26 cm).
2. Preneti testo u kalup i dobro utisnuti uz ivice a zatim izbockati viljuškom na par mesta, pa ravnomerno naneti pripremljen fil.
3. Drugu polovinu testa rastanjiti na isti načn i izrezati tračice koje će ujedno poslužiti za ukrašavanje torte. Ukrasiti tortu naizmenično ređajući tračice u horizontalni i vertikalni položaj.
4. Tortu peći u prethodno ugrejanoj rerni na 200ºC desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 170ºC i peći oko 50 minuta.
Premaz
1. Pred kraj pečenja tračice i obod pečene torte premazati umućenim žumancetom sa malo vode i posuti listićima badema, po želji.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!