Start Deserti Pite Još jedan način da uživate u trešnjama – slatka pita sa sirom...

Još jedan način da uživate u trešnjama – slatka pita sa sirom i trešnjama

Foto: Guliver/Thinsktock
Foto: Guliver/Thinsktock
  • 110 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
300 g brašna
prstohvat soli
150 g putera
100 g šećera
1 žumance
2-3 kašike vode
Krem
½ l slatke pavlake
1 vanil-šećer
4 žumanceta
100 g šećera u prahu
150 g krem sira
½ kg trešanja

Postupak:

Testo
1. Pomešati brašno i so pa dodati puter isečen na listiće, šećer i žumance.
2. Prstima dobro utrljati brašno u puter da smesa postane mrvičasta. Mesiti sve dok testo ne postane pogodno za oblikovanje. Tokom mešenja dodavati vodu po potrebi.
3. Oblikovano testo obložiti najlon folijom i ostaviti u frižideru oko sat vremena.
4. Testo preneti na papir za pečenje pa rastanjiti prema obliku kalupa tako da prekrije dno i ivice. Preneti testo na pripremljeni kalup i obložiti ga, dobro prislanjajući uz ivice pa skinuti papir. Višak testa iseći nožem a dno izbockati viljuškom na par mesta.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 20 minuta.
Krem
1. Krem sir kratko umutiti da postane penast i lagan.
2. Umutiti žumanca sa šećerom da se dobije fina kremasta masa. U tankom mlazu nalivati slatku pavlaku i nastaviti mućenje.
3. Pripremljenu smesu pomešati sa krem sirom i dobro umutiti da se dobije homogena smesa.
Finalni postupak
1. Pečeni tart ravnomerno preliti smesom pa odozgo poređati očišćene trešnje.
2. Peći desetak minuta na 180ºC tj. dok se ne stvori fina pokorica i trešnje ne omekšaju.
3. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi pre služenja.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!