Start Predjela Juneća supa sa knedlama

Juneća supa sa knedlama

Foto: Bakina kujna
Foto: Bakina kujna

Sastojci:
800 g junetine od buta
2 glavice crnog luka
2 velike šargarepe
1 manja glavica celera
4 lovorova lista
5 zrna crnog bibera
3 l vode, so
Za knedle:
2 veća parčeta bajatog hleba
2 dl mleka, so
1 kašika putera
1 manja glavica crnog luka
1/2 veze peršuna
2 kašike brašna
50 g praške šunke
20 g parmezana

Priprema:
1. Crni luk, šargarepu i celer oguliti i iseći na krupnije komade.
2. U veći lonac sipati vodu, pa dodati crni biber u zrnu i junetinu u komadu.
3. Potom dodati krupno sečeno povrće i lovorov list, te kuvati na umerenoj temperaturi da supa ne bi bila mutna najmanje 150 min. Tokom kuvanja sa površine supe skidati nakupljenu penu ili masnoću. Kada meso počne da se razilazi, supa je gotova. Skloniti sa ringle i procediti.
4. Posebno pripremiti knedle. Bajati hleb iseći na kockice i preliti mlakim mlekom. Sačekati da hleb upije mleko, a potom ga dobro iscediti. Prašku šunku iseći na kockice.
5. Crni luk sitno iseckati i propržiti na rastopljenom puteru da porumeni. Zatim ga sjediniti sa izmrvljenim hlebom.
6. Nakon toga dodati sitno seckani peršun, prašku šunku, malo soli po ukusu i rendani parmezan, pa dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
7. Umešenu smesu ostaviti da miruje 15 minuta, a zatim od nje ručno oblikovati kuglice veličine oraha i slagati ih na tacnu posutu brašnom kako se ne bi lepile.
8. U šerpu sipati vodu, dodati malo soli i ostaviti da proključa. Potom spuštati po nekoliko knedli i kuvati ih na umerenoj temperaturi 15 min. Vaditi ih rešetkastom kašikom da se ocede od suvišne tečnosti. Knedle rasporediti u duboke tanjire i preliti ih toplom junećom supom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!