Kada ih jednom probate, želećete ih svakog dana: Lepinje sa belim lukom

Kada ih jednom probate, želećete ih svakog dana: Lepinje sa belim lukom

SHARE
Foto: Thinkstock

Sastojci:

Za testo:
pola kocke kvasca
1 kašičica soli
500 g mekog brašna
1 kašika sirćeta
1 kašičica šećera
300 ml mlake vode
Za premaz:
25 g putera
pola kašičice belog luka u prahu
pola kašičice soli

Priprema:

1. Kvasac i šećer preliti kašikom mlake vode, pa mešati dok se ne rastopi.
2. Brašno prosejati, dodati so, razmućeni kvasac, vodu i kašiku sirćeta.
3. Varjačom mesiti testo 5-10 minuta, dok ne prestane da se lepi za zidove posude. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti 1 sat da testo naraste.
4. Radnu površinu posuti brašnom, prebaciti testo, pa posuti brašnom i sa gornje strane. Premesiti testo, podeliti ga na 4 jednaka dela, pa od svakog dela napraviti valjak. Valjak iseći na 6 delova, a od svakog dela izmedju dlanova oblikovati lotpicu, dodajući po malo brašna ako se testo lepi za ruke. Poredjati na pleh obložen papirom za pečenje pa ostaviti još pola sata da testo ponovo naraste.
5. Lepinjice peći u rerni zagrejanoj na 250°C oko 12 minuta, da dobiju tek blago rumenu boju. Ako rerna ima ventilatore, vreme pečenja je oko 8-9 minuta. Otopiti puter, dodati so i beli luk, pa time premazati vruće lepinjice.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?