Kako se začinsko bilje čuva za zimu?

    Kako se začinsko bilje čuva za zimu?

    SHARE

    Vreme je da začinsko bilje sa terase ili iz bašte preselite u kuhinju: u tegle, zamrzivače, kutije…

    Thinkstock

    Začinsko bilje koje ste togom leta gajili u saksijama, sada možete da osušite ili zamrznete i tako ga imate na raspolaganju čitave zime.

    Berite bilje kada je sunčan dan, ne rano ujutru, da ne bi bilo vlažno od rose. Beru se najlepši listovi. Grančice se vežu u buketiće i okače naopako da vise na promaji ili mestu gde struji vazduh. Ne ostavljaju se na suncu, začine mora da osuši vazduh.

    Bosiljak se suši na promaji, ali može i da se doda u sirće, kome će dati poseban šmek. Može se osušiti i u rerni, tako što se razdvojeni snopovi stave na tanjir.

    Lovorove listove treba odvojeno sušiti, a najbolje je suve staviti u papirnatu kesu. Odlično se suši u rerni, na najnižoj temperaturi. Stavlja se u već blago ugrejanu rernu.

    Vlašac je najbolje sitno iseckati i zamrznuti u posudi za led, pa vaditi kockice prema potrebi. Može se i osušiti, ali će tako imati blaži miris i ukus, piše “Život plus”.

    Peršun je najbolje sušiti u buketiću na promaji.

    Nana neće izgubiti miris i ukus ako se suši u rerni ili mikrotalasnoj peći (oko dva minuta).

    Ruzmarin se suši u buketiću, kao i majoran i limunska trava.

    Origano se može sušiti na sve načine.

    Majčinu dušicu je najbolje sušiti u buketiću, a je odlično i ukoliko se stavi u maslinovo ulje kome daje poseban ukus.

    Mirođiju je najbolje zamrznuti, jer je najzgodnije vaditi kockice i stavljati u sos i ostala jela.

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

    NEMA KOMENTARA

    KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?