Start Vaši recepti Kao pamuk mekano pecivo sa susamom

    Kao pamuk mekano pecivo sa susamom

    Recept Ratomirke Jeftić iz Ledinaca

    susam

    • 170 min
    • 6-8 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    1 jaje
    3 žumanceta
    1 kašičica soli
    200 ml ulja
    700 ml mleka
    1 kašika šećera
    40 g kvasca
    250 g margarina
    1,2 kg brašna
    2 kašike susama
    Premazivanje
    1 jaje
    susam

    Priprema:

    1. Mleko smlačiti i izmešati sa šećerom, dodati kvasac i ostaviti oko 15 minuta da nadođe.
    2. U većoj posudi pomešati jedno jaje, 3 žumanceta, so i ulje, pa kada se kvasac podigne sjediniti ga sa pripremljenom smesom.
    3. Dodavati brašno pomešano sa 2 kašike susama, sve dok se ne umesi meko testo. Testo ostaviti na toplom da nadođe oko 30 minuta.
    4. Nadošlo testo razvući oklagijom na debljinu od 2 cm i premazati polovinom margarina, te ga presaviti na 4 dela. Ostaviti da odstoji oko 20 minuta.
    5. Odstojalo testo ponovo razvući na 2 cm debljine, premazati preostalim margarinom. Presaviti na 4 dela i opet ostaviti da odstoji oko 20 minuta.
    6. Testo razvući na 1 cm debljine i iseći ga na jednake kocke (10×10 cm).
    7. Svaku kocku uvijati kao hlepčić i ređati ih u podmazan pleh.
    8. Premazati ih umućenim jajetom i posuti sa dosta susama, te ostaviti još 15 minuta u plehu da nadođu. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200ºC oko 45 minuta do sat vremena.