Klasična salata koja ne umire – (belo)lučene paprike

Klasična salata koja ne umire – (belo)lučene paprike

SHARE
Belolučene paprike
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

10 crvenih pečenih paprika
1 glavica belog luka
½ veze peršuna
1 vrhom puna kašičica soli
6 kašika sirćeta
12 kašika ulja
250 ml vode

Priprema:

1. Paprike ispeći na roštilju ili u rerni (zagrejati rernu na 200ºC, pa ispeći prethodno oprane i obrisane paprike dok se ljuska ne odvoji sa središnjeg dela i paprike poprime tamnobraon boju). Izvaditi paprike, odložiti u najlonsku kesu ili dublji emajlirani sud i poklopiti.
2. Ohlađene paprike oljuštiti (po želji, ukloniti peteljke), izbockati viljuškom i složiti u činiju za serviranje. Mogu se koristiti i pečene paprike iz zamrzivača, koje je neophodno dobro ocediti.
3. Sitno iseckati peršunov list i beli luk.
4. U posebnu posudu sipati sirće, so, ulje i vodu, pa dobro promešati da se so rastopi.
5. Preliti paprike i posuti belim lukom i peršunovim listom.
6. Zatvoriti posudu i ostaviti u frižideru da se salata dobro ohladi.
7. Servirati hladno, kao predjelo (uz meze) ili kao salatu uz glavno jelo (jela sa mesom, roštilj, pečenje, paprikaš, variva, pilav, đuveč…).

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

2 KOMENTARI

    • Draga Vesna, hvala na prenetim utiscima. “…evo još jednog recepta koji godinama spremam ali sam uvek po ukusu dodavala sirće i ostale sastojke.Hvala na ovom receptu,sada znam tačnu meru i salata je fantastična.Ne stavljam samo peršun jer nam nekako lepša bez njega.Ostalo sam pravila po vašem receptu.Paprike su iz zamrzivača,jer tu salatu pravaim tokom zime,pa napečem dosta paprika,svi je obožavamo.Zadovoljstvo mi je što sam deo vašeg tima.Srdačan pozdrav svima u redakciji.Svako dobro želi Vam porodica Pavlović iz Požarevca.”

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?