Koje negativne nuspojave može izazvati limunov sok?

Koje negativne nuspojave može izazvati limunov sok?

SHARE

Limun je bez svake sumnje jedna od najzdravijih namirnica koju treba što više koristiti, kako u kulinarstvu tako i za negu kože, ali postoji nekoliko negativnih nuspojava koje može izazvati limunov sok i na koje treba obratiti pažnju.

Veliki broj ljudi širom sveta dan započinje čašom vode i ceđenog limunovog soka što, tvrdi tradicionalna medicina, pozitivno utiče na izgled kože i opšte stanje organizma. S druge strane postoji nekoliko negativnih stvari kad je u pitanju limun. Limun je veoma kiselo voće i pojedinci bi ga trebali izbegavati zbog veoma niske pH vrednosti što može smetati onima koji imaju osetljiv stomak. S druge strane mnogi preporučuju limun kao odlično prirodno sredstvo za uklanjanje akni, bubuljica i pigmentacije što ne mora baš uvek biti tačno i azto ako koristite limun u ove svrhe treba da obratite pažnju na sledeće sitnice:

Ako vam je koža suva ili normalna, upotrebom limuna postaće još suvlja i počeće se perutati
Limun za bubuljice se ne preporučuje, jer može izazvati peckanje i krvarenje.
Jedinjenja koja se nalaze u limunu mogu izazvati da vaša koža posvetli.
Ne bi trebalo da ga koriste oni sa tamnijom kožom.
Ostale nuspojave upotrebe limuna

Erozija zuba
Konzumacijom previše kisele hrane kao što je voda sa limunom može doći do oštećenja zubne cakline, a zubi postati osetljiviji posebno na toplo i hladno. Da biste zaštitili svoje zube, kisele napitke pijte isključivo na slamku. Limun ima veoma snažna antibakterijska svojstva i pomaže kod prevencije infekcija u ustima , ali previše limunovog soka može iritirati membrane i potencijalno izazvati afte.

Žgaravica
Voda sa limunom može izazvati žgaravicu ili pogoršati stanje ako vas je i ranije mučila. Žgaravica može biti veoma nugodna pojava i izazvati osećaj pecakanja i bolove u grudima. Ako smanjite kisele napitke i hranu, automatski ćete ublažiti simptome žgaravice.

Refluks i čir na želucu
Samo neki od simptoma refluksa su žgaravica, mučnina i povraćanje, a njihov glavni okidač je masna, jako začinjena i kisela hrana, među koje sigurno spada i limun. Kiselina iz liumuna iritira sluznicu jednjaka što može biti veoma neugodno. Ukoliko pak imate čir na želucu, povećanje kiseline takođe može iritirati sluznicu želuca i usporiti njeno zacelenje.

Učestalo mokrenje i dehidracija
U retkim slučajevima limun u kombinaciji sa vodom može imati diuretska svojstva. Limun ima visoki udeo vitamina C ili askorbinske kiseline. Ovaj nutrijent je dobro poznat po svojim diuretskim svojstvima što znači da utiče na povećanje produkcije urina u bubrezima i na taj način pomaže organizmu da se oslobodi viška vode i natrijuma. Za to će vam pomoći ako u vodu stavite nekoliko kriški limuna, biće dovljno. Ako preterate sa količinom limunovog soka možete se osećati dehidrirano i zato treba da obratite pažnju na količine.

Problemi sa bubrezima i žučnom kesom
Kora limuna i limete su retke prirodne namirnice koje sadrže male količine oksalata, supstance koju možemo naći u biljkama, ljudima i životinjama. Kada oksalati postanu previše koncentrovani u organizmu oni se kristalizuju i izazivaju zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga ljudi koji imaju problema sa kamenjem u žuči i bubrezima treba da izbegavaju upotrebu limuna i limunove korice.

Zaključak je sledeći: Ne bi trebalo da koristite limunov sok za lečenje bilo kojeg stanja pre nego se posavetujete sa vašim lekarom. S druge strane ako primetite neke od ovih nuspojava, trebalo bi odmah da prestanete sa korištenjem limuna, a ako se i nakon toga simptomi ne povlače obavezno potražite medicinsku pomoć. Ako limunov sok koristite isključivo zbog vitamina C, treba da znate da su količine ovog vitamina prilično nestabilne. Najbolje bi bilo da u pola čaše vode dodate pola kriške limuna ili nakapate svega nekoliko kapi limunovog soka i popijete u hodu. Ovo se naravno odnosi ne one koji imaju osetljiv stomak ili neke druge probleme koje smo naveli.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

1 KOMENTAR

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?