Kolač francuske poslastičarske škole – Mille-feuille

Kolač francuske poslastičarske škole – Mille-feuille

SHARE
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

2 bloka lisnatog testa
200 g svežih jagoda
Krem
1 l mleka
2 veća jaja (žumanca)
10 kašika šećera
6 kašika gustina
2 vanil-šećera
šećer u prahu

ISPROBAJTE I… Francuski tart tatin

Priprema:

Krema
1. Odvojiti 250 ml mleka a ostatak skuvati sa 6 kašika šećera i vanil-šećerom.
2. U drugoj posudi umutiti žumanca, dodati šećer pa još jednom sve umutiti. Dodati gustin i sve dobro promešati da ne bude grudvica.
3. Kada mleko počne da vri, u tankom mlazu sipati umućenu smesu uz neprekidno mešanje.
4. Smesu kuvati 2-3 minuta dok ne počne da se vidno zgušnjava.
5. Krem preručiti na blago pokvašenu veću tacnu ili tanjir i pokriti najlon folijom da se ne bi stvorila pokorica.
Testo
1. Lisnato testo rastanjiti na debljinu oko 2-3 mm i iseći na manje komade dimenzija 5×10 cm.
2. Položiti testo na pleh za pečenje i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC dok ne poprimi zlatnožutu boju.
3. Pečeno testo ostaviti u rerni da se ohladi a vrata pećnice odškrinuti.
Finalni postupak
1. Ohlađeno testo filovati tako što je za svaki kolač potrebno naneti kremu na tri sloja testa. Na poslednji sloj naneti krem i ukrasiti svežim jagodama isečenim na listiće i posuti šećerom u prahu.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

1 KOMENTAR

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?