Start Zimnica Kompot od trešanja ili višanja

Kompot od trešanja ili višanja

Kompot od trešanja
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 40 min
  • mirovanje 4-5 h
  • 3 tegle
  • Lako

Sastojci:

2 trešanja/višanja
800 g šećera
1 l vode

Priprema:

1. Krupne i zdrave plodove otrebiti od peteljki i dobro oprati u hladnoj vodi. Zatim, voće istresti na platnenu podlogu (u jednom sloju) i sačekati da se potpuno osuše.
2. Složiti voće u dobro oprane i suve tegle, pa protresti da se što bolje slože. Ostaviti prazan prostor oko 2 cm pri vrhu tegle.
3. Vodu i šećer zakuvati, toliko da počne da vri i da se kristali šećera rastope. Skloniti sa vatre i kratko prohladiti.
4. Trešnje/višnje naliti toplim sirupom i zatvoriti tegle.
5. Zatim, tegle poređati u visoku posudu pa naliti hladnom vodom, toliko da voda pokrije ⅔ tegle. Prethodno, na dno posude položiti krpu, a između tegli poređati deblje salvete ili stare krpice. Postepeno zagrevati i kuvati na laganoj temperaturi oko 20 minuta od momenta kada voda počne da vri.

Vreme je za slatku zimnicu!

6. Šerpu skloniti sa vatre i ostaviti da se tegle potpuno ohlade. Zatim, tegle izvaditi, obrisati pa odložiti na hladno i tamno mesto.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!