Start Predjela Peciva Kraljevska pogača

Kraljevska pogača

DH
DH

Sastojci:
– 1 kg brašna
– 250 g mleka
– 250 g vode
– 1 kockica kvasca
– 1 kašika šećera
– 2 kašičice soli
– 50 ml ulja
– 1 kašika sirćeta
– 2 jajeta
za fil
– 100 g šunkarice
– 3 kašike ajvara
– 2 jajeta
– 150 g sira
– 150 g blitve
za premaz
– 50 g margarina

Priprema
1. U mlakom mleku razmrviti kvasac sa kašikom šećera i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu brašna sa vodom, dodati ulje, so, jaja i kašiku sirćeta. Na kraju dodati nadošli kvasac, pa umesiti glatko testo postepeno dodajući preostalo brašno.
3. Ostaviti testo da nadođe oko 15 minuta, a zatim ga podeliti na 11 loptica.
4. Svaku lopticu razviti na veličinu većeg tanjira, odgore izrendati malo margarina na koru i preklopiti je drugom razvijenom koricom.
5. Tako sastavljati po dve kore, zajedno. (Samo je jedna kora gde idu tri razvijena kolačića i ta kora ide prva u pleh).
6. Iseckati blitvu, pomešati je sa jajetom i malo sira, posoliti po ukusu i sve zajedno dobro izmešati.
7. Posebno sastaviti preostali sir sa jajetom.
Finalni postupak:
1. Prvu razvijenu koru (gde idu tri razvijena kolačića) staviti u pleh, preko kore staviti pola smese od iseckane blitve.
2. Zatim razviti drugu koru (gde idu dva kolačića) staviti namaz od sira i jaja i preko sira poređati šunkaricu.
3. Zatim treća kora: (isto dva kolačića) preko kore idu 3 kašike ajvara.
4. Odozgo ide peta kora (isto dva razvijena kolačića).
5. Poređanu i nafilovanu pogaču iseći na kocke, premazati pavlakom i jajima, a potom je odmah peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. (Prvo je peći 20 minuta, a zatim još 20 minuta, ali pokrivenu papirom za pečenje (pečenje mnogo zavisi i od rerne).

Uživajte!
D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!