Kremasti vanila kolač

Kremasti vanila kolač

SHARE
  • Guliver/Thinkstock

Sastojci:

– 400 g “pti ber” keksa
– 3 šlaga
– 6 dl mleka
Za beli fil
– 8 dl mleka
– 80 g griza
– 8 kašika šećera
– 2 vanil-šećera
– 4 belanceta
Za žuti fil
– 1 l mleka
– 3 pudinga od vanile
– 7 kašika šećera
– 4 žumanceta
– 100 g putera

Priprema:

Beli fil:
1. U šerpu sipati mleko, dodati 4 kašike šećera i vanil-šećer pa kuvati dok ne proključa.
2. Potom dodati griz i nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi mešajući dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati preostali šećer. Mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
4. Skloniti griz sa ringle i postepeno dodavati šam od belanaca muteći mikserom.
Žuti fil:
1. U manju šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima. Dodati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati puter i mešati da se otopi.
Finalni postupak:
1. Keks umakati u mleko i njime prekriti dno dublje pravougaone tepsije. Preko keksa sipati topao beli fil i poravnati. Prekriti ga natopljenim keksom, a zatim preliti toplim žutim filom. Odgore poslagati red natopljenog keksa.
2. Kolač staviti u frižider da se stegne. Šlag umutiti sa 3 dl mleka i premazati preko ohlađenog kolača.

Isprobajte i…

Čoko-vanila kolač

Vanila kolač sa keksom

 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?