Start Glavna jela Meso Šta učiniti sa jajima posle Uskrsa – kuglof od mlevenog mesa

Šta učiniti sa jajima posle Uskrsa – kuglof od mlevenog mesa

Kuglof od mlevenog mesa
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • 6 osoba
  • Manje zahtevno

Sastojci:

500 g junećeg mlevenog mesa
250 g svinjskog mlevenog mesa
4 kašike prezli
1 prašak za pecivo
1 glavica crnog luka
150 g kačkavalja
2 jajeta
5 kuvanih jaja
15-ak šnita pančete
so, biber
suvi začin

Priprema:

1. Crni luk očistiti i izrendati, pa ocediti od viška tečnosti.
2. Mleveno meso sjediniti, dodati prezle, prašak za pecivo, rendani luk, rendani kačkavalj, jaja, začine i sve dobro sjediniti da se dobije homogena smesa pogodna za oblikovanje.
3. Modlu za kuglof bogato nauljiti ili premazati puterom, obložiti šnitama slanine tako da se preklapaju i polovina šnita ostane sa spoljne strane kalupa.
4. Naneti polovinu pripremljene mesna mase i podjednako rasporeditipripremljenu mesnu masu i podjednako rasporediti.
5. Na meso položiti kuvana jaja, pa naneti drugu polovinu mesne mase i sastaviti meso, tako da se dobije jedinstvena celina tj. kuglof.
6. Prekriti šnitama slanine i ušuškati kako se tokom pečenja slanina ne bi odvojila od mesa.
7. Prekriti alu-folijom i peći u ugrejanoj rerni na 170ºC oko 30 minuta.
8. Zatim, skloniti foliju i nastaviti pečenje na malo jačoj temperaturi još petnaestak minuta tj. dok ne porumeni i dobije crvenobraon boju.
9. Pečeni kuglof izvaditi iz kalupa i ostaviti da se prohladi.
10. Zatim, pažljivo preručiti na veći tanjir i poslužiti uz dekoraciju po želji.

Preporučujemo i recept za veknu od mlevenog mesa.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!