Start Kuvamo sa Kuvamo (sa) proverene recepte Maje Babić

Kuvamo (sa) proverene recepte Maje Babić

Foto: Maja Babić/Cooksandbakes
Foto: Maja Babić/Cooksandbakes
  • 70 minuta
  • mirovanje 2 ½ h
  • 20 osoba
  • Lako

Sastojci:

500 g kora za gibanicu
Fil od pečuraka
400 g šampinjona
300 g kisele pavlake
2 kašike maslinovog ulja
½ kašičice soli
Fil od šunke
300 g praške šunke
50 g pančete ili drugog dobrog suvog mesa
200 g ljutog kečapa
12 g suvog origana
Fil od kačkavalja
300 g kačkavalja
2 jaja
100 g kisele pavlake
Premazivanje
2 jaja
100 g kisele pavlake
4 kašike maslinovog ulja
½ kašičice sode bikarbone

Priprema:

Fil sa pečurkama
1. Pečurke oprati, iseckati, prodinstati na 2 kašike maslinovog ulja uz dodatak soli.
2. Kad suvišna tečnost uvri, ostaviti sa strane, pa kad se pečurke prohlade umešati kiselu pavlaku.
Fil od šunke
1. Šunku i pancetu iseći na kockice, pa pomešati sa kečapom i dve kesice suvog origana.
Fil od kačkavalja
1. Izrendati kačkavalj, dodati dva jaja i kiselu pavlaku, pa promešati.
Finalni postupak
1. Kore prebrojati i podeliti tako da ih bude za 4 rolne. Idealno bi bilo da ih ima 12 u pakovanju, za 4 rolne po 3 kore. Ako ima više, iscepkati viškove i rasporediti ih podjednako.
2. Filove provizorno podeliti na 4 dela.
3. Na prvu koru naneti četvrtinu jednog fila, preklopiti drugom korom, naneti četvrtinu drugog fila, preklopiti trećom korom, naneti četvrtinu trećeg fila. Redosled filova nije bitan.
4. Umotati rolnu po kraćoj strani. Ponoviti sa ostatkom materijala.
5. Kad su sve četiri rolne umotane, poređati ih sa razmakom na poslužavnik na koji je stavljen komad plastične folije, pa sve zajedno pokriti drugim komadom plastične folije ili ubaciti u veću najlon kesu i ostaviti u frizu oko 2-2.5 h. To je vreme koje je potrebno da se rolne polu-zalede, jer su u tom stepenu čvrstine najpogodine za sečenje.
6. Oštrim nožem iseći rolate na kolutiće od oko 1.5 cm debljine, otprilike će biti 20 kolutića po rolni, tj. oko 80 od cele mere.
7. Kolutiće ređati na veliki pleh od rerne postavljen pek papirom i ostaviti preko šporeta dok se rerna greje na 200°C. Žicom umutiti jaja sa pavlakom, dodati maslinovo ulje i sodu bikarbonu. Četkicom ili kašičicom naneti po malo te smese preko svake pita-pizze.
8. Peći oko 25 minuta na 200°C ili dok ne promene boju i miris postane intenzivan. Služiti toplo.

Savet: Za pripremu fila od kačkavalja, poželjno bi bilo belanca prvo umutiti u sneg pa u takva dodati ostale sastojke. Ako nećete peći odmah – poređati isečene kolutiće, sa malim razmakom nazad na poslužavnik, odvajajući slojeve plastičnom folijom da se ne bi zalepili, i vratiti u friz da se skroz zalede. Kasnije možete prepakovati u kesice za zamrzivač. Na veliki pleh (od rerne) staje oko 40 komada, pa ako pečete sve odmah, biće potrebne dve ture. Količina premaza dovoljna je za dve ture.

Na sledećoj strani pogledajte detaljno objašnjenje pripreme u slikama tzv. korak po korak…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!