Start Vaši recepti Lagana za pripremu – ananas torta

    Lagana za pripremu – ananas torta

    Recept Dijane Gavrilović iz Horgoša

    Lagana ananas torta na stolu

    • 110 min
    • 8 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Kore
    4 jajeta
    150 g šećera
    1 vanil-šećer
    100 g brašna
    50 g gustina
    ½ praška za pecivo
    2 kašike ruma
    Fil
    5 kolutova ananasa
    250 ml soka od ananasa
    200 ml vode
    40 g gustina
    100 g šećera u prahu
    250 ml slatke pavlake
    Dekoracija
    3 koluta ananasa
    250 ml slatke pavlake

    Priprema:

    1. Razdvojiti belanca od žumanaca. Potom belanca umutiti u čvrst sneg.
    2. Pomešati šecer sa vanil-šećerom i žumancetom, te uz neprestano mešanje dodati u sneg od belanaca.
    3. Na kraju umešati brašno pomešano sa gustinom i praškom za pecivo.
    4. Smesu uliti u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
    5. Pečenu koru preseci horizontalno napola i poprskati je rumom.
    6. Kolutove ananasa iseckati na kockice.
    7. Posebno pomešati 50 g šećera u prahu sa gustinom i 5 kašika soka od ananasa.
    8. Zatim, u odgovarajućoj šerpi sjediniti preostali sok od ananasa i vodu, pa ih postepeno zagrevati do ključanja. Skloniti sa vatre i umešati pripremljenu smesu sa šećerom i gustinom.
    9. Vratiti šerpu na vatru i kuvati još 2 minuta da se dobije gusta smesa. Skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
    10. Slatku pavlaku dobro umutiti sa 50 g šećera u prahu, pa je sjediniti sa ohlađenim kremom. Potom umešati sitno iseckan ananas. Sve dobro sjediniti.
    11. Preko prve kore naneti fil, pa je preklopiti drugom korom.
    12. Tortu premazati sa 250 umućene slatke pavlake i ukrasiti je komadićima ananasa.