Start Deserti Ostalo Lenja pita s makom

Lenja pita s makom

Lenja-pita-sa-makom
Foto: Pošalji recept
  • 90 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
200 g margarina
150 g šećera u prahu
100 ml pavlake
400 g mekog brašna
1 prašak za pecivo
2 žumanceta
3 kašike ulja
Fil
500 ml mleka
180 g šećera
150 g griza
1 vanil-šećer
250 g mlevenog maka
2 belanceta
2 jajeta

Priprema:

Testo
1. Umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu pa dodati pavlaku i žumanca i dobro izmešati.
2. Zatim, postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo te ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Umešeno testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 60 min.
Fil
1. U manju šerpu sipati mleko, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Potom dodati griz i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodati vanil-šećer i mleveni mak te sve zajedno kratko prokuvati.
3. U prohlađeni fil dodati dva umućena žumanca, sneg od četiri belanceta i polako promešati.
Finalni postupak
1. Odstojalo testo podeliti na dva dela.
2. Svaki deo istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u pravougaonike veličine tepsije.
3. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju položiti jednu koru od testa. Premazati je filom od maka i preklopiti drugom korom.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!