Makedonska pita

    Makedonska pita

    Recept Nevene Milovanović iz Leskovca

    SHARE
    makedonska pita
    Foto: Pošalji recept
    • 180 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Belo testo
    500 g brašna
    40 g kvasca
    50 ml ulja
    1 jaje
    1 kašičica šećera
    250 ml kisele vode
    1 kašičica soli
    1 kašičica praška za peciv
    Žuto testo
    500 g kukuruznog brašna
    1 prašak za pecivo
    50 ml ulja
    2 jajeta
    2 kašike kajmaka
    650 ml kisele vode
    400 g mrvljenog sira
    10 listova blitve
    2 kašičice soli

    Priprema:

    Belo testo
    1. U malo mlake kisele vode razmutiti kvasac sa šećerom i malo brašna, te ostaviti da nadodje.
    2. Pomešati polovinu brašna sa praškom za pecivo, pa dodati so, ulje i jaje. Na kraju sipati nadošli kvasac, pa postepeno dosipajući preostalo brašno, zamesiti glatko testo.
    3. Ostaviti testo da nadolazi oko 60 minuta.
    Žuto testo
    1. Blitvu naseckati, posoliti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
    2. Za to vreme, pomešati kukuruzno brašno sa jajima, pa dodati ulje, kiselu vodu, so i prašak za pecivo.
    3. Potom u smesu dodati kajmak i sir, i na kraju blitvu. Sve lepo sjediniti, tako da se dobije smesa malo gušca od smese za palačinke.
    Finalni postupak
    1. Nadošlo testo podeliti na 4 lopte, pa svaku razvući u koru veličine tepsije 32 cm.
    2. Podmazati tepsiju, pa na dno staviti prvu koru. Preliti je sa 8 kašika žutog testa.
    3. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal. Završiti korom.
    4. Pitu ostaviti 30 min. da narasta, premazati je mašcu i izbosti viljuškom.
    5. Zagrejati rernu na 220°C , pa pitu peći oko 15 min, zatim još 25 minuta na 150°C .

    NEMA KOMENTARA

    KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?