U Novosadskom restoranu „Fontana“ održana je tradicionalna humanitarna akcija „MAXI domaćica meseca“, u organizaciji magazina „Pošalji recept“.
Tema meseca februara su slani rolati, koje su vrsne domaćice i čitateljke magazina vešto dekorisale i poslužile, a bilo je ionih koje su napravile i po nekoliko vrsta.
Po prvi put učestvovale su i „Zlakušanke“ iz Zlakusa kraj Užica: Osam žena velikog srca pomogle su akciji i promovisale svoje udruženje koje je zaživelo pre tri godine. Vredne domaćice predstavljaju tradicionalna jela, prate manifestacije, sajmove, izlažu ručne radove i bave se grnčarijom.
Žiri, koji je izabrao tri najbolja slana rolata, činili su: jedan od naših najtrofejnijih odbojkaša Slobodan Boškan, urednica „Brava Casa“ magazina Tanja Marić, predstavnik „Delhaize“ grupe Vuk Vukoje, Predrag Kovačević ispred izdavačke kuće „Prometej“ i zamenica šefa kuhinje „Fontana“ Ankica Kojić.
Nakon degustacije i ocenjivanja kako po ukusu, tako i vizuelno, dodeljena je treća nagrada od strane izdavačke kuće „Prometej“- veliki kuvar, domaćici Marini Stanojević, dok je druga nagrada – sedam dana zimovanja na Kopaoniku za dve osobe u vili „Jana“, pokrovitelja „Jolly tours“ otišla u ruke Smilji Telečki.
Prvo mesto i vaučer- poklon „MAXI“ u iznosu od 10.000 dinara pripalo je domaćici iz Zrenjanina, koja prvi put učestvuje u ovoj akciji Slađani Bokić. Nakon proglašenja pobednica, slani rolati odneti su štićenicima doma Veternik, a „Zlakušanke“ su im uručile i hranu koju su donele iz svog mesta: sir, kajmak, ajvar i ostala tradicionalan jela iz Užica.
Naredno druženje zakazujemo već u mesecu martu!
Predstavljamo vam pobednički recept ovomesečne akcije:
**Trobojni rolat**
Potrebno je:
6 jaja
4dcl jogurta
150 ml ulja
12 kašika brašna
Prašak za pecivo
Kašika soli
2 kašike ajvara
11 gr obarenog spanaća
Za fil: ½ margarina
250 gr feta sira
250 gr sitnog sira
300 gr salame
Umutiti belance u čvrts sneg, dodati jedno po jedno žumance i dodavati ulje, so i jogurt. Brašno pomešati sa praškom za pecivo pa sjediniti sa prethodnom smesom. Smanjiti brzinu miksera pa dobro izmešati (smesa treba da bude malo gušća nego smesa za palačinke).
Podeliti na tri dela; u jedan deo staviti 2 kašike ajvara, u drugi deo spanać a treći deo ostaje žut. Veći pleh pouljiti, obložiti papirom za pečenje i naizmenično sipati sve tri smese tako da ostanu tri boje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni minimum pola sata. Vruću koru staviti na vlažnu krpu i urolati.
Za fil: penasto umutiti margarin, sitno iseckati salamu (stišnjenu šunku), sireve izgnječiti pa sve sastojke dobro sjediniti. Posoliti po ukusu i njime filovati rolat. Ukrasiti po želji.
Tekst: Nikea Vučetić, Life Content
Foto: Mladen Sekilić, Life Content