Start Glavna jela Supe i čorbe Mirisna jela: Paprikaši i gulaši

Mirisna jela: Paprikaši i gulaši

ThinkstockPhotos-468568150Lovački paprikaš

Sastojci:
750 g junetine od buta, 200 g dimljene slanine, 3 zelene paprike, 2 glavice crnog luka, 500 ml belog vina, ulje, so, biber, sveža mirođija

Priprema:
Meso isecite na kocke srednje veličine, a slaninu, luk i paprike isecite na veću parčad. U tiganj stavite polovinu mesa, pa preko složite luk, paprike i slaninu. Pokrijte ostatkom mesa, posolite i pobiberite. Dodajte ulje, nalijte belo vino i kuvajte poklopljeno oko dva sata na tihoj vatri. Poslužite s kuvanim pirinčem i pospite seckanom mirođijom.

Paprikaš s pivom

Sastojci:
600 g mesa od svinjskog buta, 2 glavice crnog luka, kašika koncentrata paradajza, kašika brašna, 3 kašike slatke začinske paprike, 6 dl piva, kašičica seckanog ruzmarina, kašika masti, so, biber, 150 g kisele pavlake

Priprema:
Meso isecite na manje komade, posolite ga i propržite na maslacu. Dodajte luk seckan na rebarca i dinstajte još malo. Zatim dodajte koncentrat paradajza, brašno, začinsku papriku, biber i ruzmarin i nalijte pivo. Poklopite i na tihoj vatri dinstajte 40 minuta. Kad meso omekša, izvadite ga i ostavite na toplom, a sos propasirajte i u njega umešajte kiselu pavlaku. Vratite meso u sos i služite toplo.

Gulaš s vinom

Sastojci:
500 g junetine, glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 dl crnog vina, 1 dl kuvanog paradajza, sveža crvena paprika, suvi biljni začin, origano, kašika brašna, malo ulja, so, biber, veza peršuna

Priprema:
Na ulju propržite junetinu, izvadite je i na istoj masnoći propržite iseckan luk. Podlijte s malo vode i dinstajte dok luk ne omekša. Narendajte šargarepu i dodajte je luku zajedno s paprikom isečenom na kockice i kuvanim paradajzom. Vratite meso, pospite brašnom i začinite biljnim začinom i origanom. Zalijte vinom, pobiberite, promešajte, pa prekrijte aluminijumskom folijom i stavite na sat i po u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Gotov gulaš obilno pospite seckanim peršunom.

Izvor: Blic žena
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!