Start Preporučujemo MLEČNO JE SUPER! Konzumiranje mleka kod netolerancije na laktozu

MLEČNO JE SUPER! Konzumiranje mleka kod netolerancije na laktozu

U savremenom svetu suočeni smo s različitim poremećajima prehrane što uključuje i netoleranciju na laktozu. Prema definiciji to je poremećaj koji, kod nekih ljudi zbog nedostatka enzima laktaze u crevima, uzrokuje mlečni šećer ili laktoza.

Posuda sa mladim sirom

Pojavljuje se nekoliko sati nakon konzumiranja mleka ili mlečnih proizvoda, a može uključivati ​​sledeće simptome: nadutost i želudačne grčeve, dijareju i u težim slučajevima povraćanje. Jačina simptoma zavisi od stepena nedostatka enzima laktaze. U težim slučajevima netolerancije laktoze, mleko i mlečne proizvode nije dozvoljeno konzumirati. Oni moraju biti zamenjeni pažljivim odabirom drugih namirnica i drugih proizvoda bez laktoze. Na tržištu su takođe dostupni mleko i mlečni proizvodi bez laktoze.
Stroga dijeta preporučuje se ako su simptomi jaki i ozbiljno smetaju u svakodnevnom životu. Kod lakšeg poremećaja slobodno se mogu konzumirati ​​drugi mlečni proizvodi kao što su sir, jogurt, kefir i kiselo mleko. Oni sadrže manje laktoze i stoga ih žaludac lakše vari.
Kako možemo pomoći sebi u slučaju lakše netolerancije na laktozu?
Konzumiranjem različitih fermentiranih mlečnih proizvoda možemo saznati koji nam više prijaju.
U određenim slučajevima možemo konzumirati uobičajeno mleko ali u manjim količinama.
Mlečne proizvode konzumiramo kao sastavni deo većeg obroka, npr. ručak (simptomi su znatno smanjeni ili ih uopše nema).
Ako je potrebno, povremeno konzumiramo dodatke ishrani, koji sadrže enzim laktazu.
I ne zaboravite – mlečni proizvodi takođe su ukusni prirodni izvor dobro iskoristivog kalcijuma i biološki visokovrednih belančevina. Shodno tome, potrebno ih je, ako je moguće, konzumirati svaki dan!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here