Start Deserti Slatka testa Najbolja posna štrudla sa makom

Najbolja posna štrudla sa makom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
360 g mekog brašna
270 g oštrog brašna
200 ml mlake vode
15 g svežeg kvasca
2 supene kašike kristal-šećera
150 ml ulja
50-ak g brašna za rad
Fil
200 g mlevenog maka
1 kesica Burbon vanil-šećera
2-3 supene kašike kristal-šećera
1 dl vrele vode
Premaz
3 supene kašike kristal-šećera
50 ml vode
šećer u prahu

ISPROBAJTE I… Štrudlu sa makom i šljivama

Priprema:

1. Kvasac potopiti u mlaku vodu, dodati šećer i sve dobro promešati, pa ostaviti da odstoji dok fino ne zapeni.
2. U vangli prosejati brašno, dodati pripremljen kvasac i ulje, pa zamesiti testo da bude glatko i da se odvaja od ivica posude.
3. Pripremljeno testo podeliti na dva dela, svaku jufku odvojiti u posebnu posudu i ostaviti na toplom da se duplira.
4. Za to vreme pripremiti fil. Pomešati mak, kristal-šećer i vanil-šećer, pa u to doliti vodu i sve dobro promešati kako ne bi ostale grudvice maka.
5. Kada je testo naraslo preručiti ga na brašnom posutu radnu površinu i bez premešivanja rastanjiti oklagijom na debljinu 3 mm, vodeći računa da bude pravougaonog oblika.
6. Na rastanjenu jufku naneti fil sa makom, ravnomerno premazati preko rastanjenog testa i urolati. Bočne stranice blago smotati, kako bi se sabilo.
7. Štrudlu preneti na pleh obložen pek-papirom, vodeći računa da budu na većoj udaljenosti, kako bi fino narasle ili ukoliko se peče u manjem plehu tzv. đuveču svaku štrudlu staviti na poseban pek-papir, pri tome ostavljajući desetak centimetara ivica papira kako bi služili kao „graničnici“ i štrudle mogle lepo da narastu.
8. Štrudle prekriti najlon-folijom i ostaviti 20-ak minuta na toplom, da narastu. Nakon toga, skloniti foliju i peći štrudle u prethodno ugrejanoj rerni na 200° C prvih desetak minuta, a zatim peći još pet minuta na temperaturi od 170° C.
9. Za to vreme u vodu dodati šećer i kuvati 2-3 minuta od trenutka kada voda počne da vri, pa time par puta premazati pečene štrudle i ostaviti u toploj rerni.
10. Nakon desetak minuta štrudle izvaditi iz rerne, ohladiti, iseći na parčad željene veličine, posuti prah šećerom, poređati na tanjir za serviranje i služiti.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!