Start Deserti Torte Najlepše torte: Rolat torta

Najlepše torte: Rolat torta

  • Guliver/Thinkstock

Sastojci:

za koru
– 8 jaja
– 8 kašika šećera
– 4 kašike brašna
– 3 kašike gustina
– 200 g džema od kajsije
za fil
– 4 jajeta
– 6 kašika šećera
– 3 pudinga od vanile
– 1 l mleka
– 250 g putera
– 6 banana
za dekoraciju
– 4 dl slatke pavlake
– 50 g čokolade

Priprema:

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 3 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer.
3. U smesu od žumanaca dodati sneg od belanaca, brašno, gustin i polako promešati varjačom kako bi se dobila kompaktna masa.
4. U veći pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu za koru i peći je u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je uzdužno iseći na trake širine 1 cm.
6. Trake premazati džemom od kajsija.
7. U okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje poslagati premazane trake jednu oko druge (u puž), tako da se premazana strana trake naslanja na praznu traku.
Fil:
1. Belanca odvojiti od žumanaca.
2. Umutiti žumanca i 3 kašike šećera u penastu smesu.
3. U manju šerpu sipati 8 dl mleka, dodati preostali šećer i kuvati dok ne proključa.
4. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i smesom od žumanaca. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Fil skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
5. U ohlađen krem dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
6. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Preko pripremljene kore sipati polovinu fila i poravnati.
2. Banane oljuštiti, iseći ih na kolutove i rasporediti preko fila. Odozgo sipati preostali fil i staviti u frižider da se stegne.
3. Kada se torta stegne, izvaditi je iz kalupa, premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati čokoladom.

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!