Naučite da pripremite crveni rižoto za kojim su svi poludeli!

Naučite da pripremite crveni rižoto za kojim su svi poludeli!

SHARE
Foto: Thinkstock

Sastojci:

Za rižoto:
1 sveža ili 2 pečene cvekle
1 manji crveni luk
2-3 kašike maslinovog ulja
2.5 dl pirinča kratkog zrna
1 dl crnog vina
7 dl bujona od povrća
3 kašike parmezana
15 g putera
so, biber
Za služenje (po želji)
feta sir
začini po izboru
krupno seckani orasi

Priprema:

Za pripremu cvekle
Rižoto možete praviti sa pečenom cveklom – takav je za nijansu ukusniji jer cvekla ima intenzivniji ukus, ili sa svežom – što je brže, a opet vrlo ukusno.

Ako koristite svežu cveklu, onda je narendajte na krupno i dodajte u šerpu sa isprženim lukom. Pustite da ispari tečnost koju pusti, a zatim dodajte pirinač i nastavite kuvanje kao što je navedeno niže u postupku.

Da biste ispekli cveklu, oljuštite je i iseckajte na kockice od 1.5-2 cm. Stavite u pleh, dodajte 2-3 čena neoljuštenog belog luka, pospite krupnom morskom solju i maslinovim uljem. Pecite oko 25 minuta na 180°C sa ventilatorom ili na 200°C bez. Kad je povrće pečeno, izmiksajte zajedno sa belim lukom. Ispasirajte tako da ipak ostanu sitni komadići cvekle. Po želji, ostavite nekoliko kockica za posipanje.

Za rižoto
1. Stavite bujon da proključa i ostavite na ringli da lagano vri sve vreme dok kuvate rižoto.
2. Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan luk. Dodajte pirinač i izmešajte da se fino obloži masnoćom i da postane staklast. Smanjite temperaturu i kuvajte na srednjoj temperaturi.
3. Dodajte najpre vino, mešajte dok ne ispari, a zatim dodavajte kutlaču po kutlaču supe i kuvajte uz povremeno mešanje oko 10-ak minuta. Zatim dodajte pasiranu cveklu, još malo tečnosti i izmešajte.
4. Nakon 15-ak minuta od početka kuvanja, trebalo bi da vidite da su zrna pirinča fino nabubrila, ali da su i dalje čvrsta. Kad zagrizete, potrebno je da ih fino osetite pod zubom, ali ne treba da ostavljaju brašnjav ukus.
5. U tom trenutku dodajte puter i narendan sir, još malo supe i izmešajte. Dodajte so i biber po ukusu, ali vodite računa da će možda za ovaj rizoto biti potrebno malo više soli, koja će dati lep kontrast cvekli. Dakle, trebalo bi da rižoto bude još uvek prilično tečan, ali sad već i fino kremast.
6.Sklonite sa ringle, poklopite i ostavite 5-10 minuta da se odmori.
7. Izmešajte, stavite u tanjire, pospite narendanim parmezanom, ili fetom. Po želji, možete posuti začinima i krupno naseckanim orasima.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?