Start Zanimljivosti O namirnicama Naučite da razlikujete organsku od neorganske hrane!

Naučite da razlikujete organsku od neorganske hrane!

Proizvođači iz ”Zelene mreže Vojvodine” koji se bave organskom proizvodnjom povrća ponudili su nam dragocene informacije o ovoj aktuelnoj temi.

Organska proizvodnja, kako kažu ovi stručnjaci, ne uključuje primenu agrotehničkih mera, a isključuje upotrebu sintetičkih hemijskih sredstava – herbicida. Podrazumeva upotrebu prirodnih đubriva (izmet životinja – ”stajnjak”, tečno đubrivo – ”glistenjak”, suva trava, razblaženi biljni ekstrakti, rastvori sa algama i otpaci od hrane).

Dakle, proizvodnja je zasnovana na upotrebi ekoloških preparata koji obezbeđuju zdravstvenu bezbednost hrane i visoku nutritivnu vrednost.

Razlika u sastavu organskog i neorganskog povrća veoma je uočljiva i pokazuje izuzetno veliku koncentraciju kvalitetnih, suvih i hranljivih materija kod organskog povrća.

Što se tiče vizuelnog izgleda, teško je uočiti razliku, ali treba obratiti pažnju na sledeće:

  • Organski uzgajana paprika vizuelno je manja i na dodir čvršća, nepravilnog je oblika i ima intenzivniju boju od neorganske. Karakterističnog je mirisa, sočnija je, te poseduje više semena.
  • Organski uzgajan paradajz je nepravilnijeg oblika, mekši je i sočniji, brže se kvari, ima brašnasti izgled kada se preseče i manje žila. Neorganski paradajz je nalik jabuci, pri dnu je špicastiji, na vrhu ima manju peteljku, a kada se preseče onda je šupljikav.
  • Često je bez karakterističnog ukusa i mirisa, manje je sočan, a kada se iseče može se videti zelenkasti koren.
  • Organski uzgajan krastavac nije vodnjikav, poseduje veću količinu kvalitetne suve materije, kiseliji je, a pojedini plodovi su i pomalo gorki. Mesnat je za razliku od neorganskog.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!