Start Deserti Torte Neodoljiva torta sa jagodama

Neodoljiva torta sa jagodama

Torta sa jagodama

  • 100 min
  • 8-10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kora
4 jajeta
4 kašike šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
1 kašika čokolade u prahu
300 ml mleka
200 g piškota
Fil
700 ml mleka
100 g bele čokolade
2 pudinga sa ukusom slatke
pavlake
150 g šećera
200 g putera
300 ml slatke pavlake
100 g mlečne čokolade
500 g jagoda
Dekoracija
300 ml slatke pavlake
100 g čokolade za kuvanje
150 g jagoda

Priprema:

Kora
1. Belanca odvojiti od žumanaca i sa 3 kašike šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom. Sjediniti šam od belanaca sa smesom od žumanaca pa dodati mešavinu brašna, gustina i čokolade u prahu te polako promešati.
3. Smesu peći u kalupu za tortu na 200˚C 15 min. Pečenu koru poprečno preseći napola pa obe polovine poprskati mlekom.
Fil
1. U šerpu sipati 500 ml mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Dodati belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom i sipati u ključalo mleko. Nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati umućeni puter i izmiksati.
4. Jagode iseći na kockice, mlečnu čokoladu izrendati na krupno rende, a slatku pavlaku umutiti u šlag.
Finalni posutpak
1. U kalup za tortu staviti polovinu kore, premazati je ½ fila, rasporediti ½ jagoda, posuti ½ mlečne čokolade, pa premazati ½ šlaga.
2. Preko šlaga rasporediti piškote prethodno natopljene u mleku. Postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti korom.
3. Kada se torta stegne, premazati je šlagom od slatke pavlake i preliti otopljenom čokoladom. Ukrasiti jagodama.

Preporučujemo i recept za mus od jagode.