Start Deserti Torte Neodoljiva torta

Neodoljiva torta

Neodoljiva torta

  • 150 min
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
12 belanaca
15 kašika šećera
3 kašike brašna
80 g kokosa
80 g mlevenih oraha
50 g čokolade
FIl
1 l mleka
12 žumanaca
9 kašika brašna
200 g šećera
350 g putera
100 g čokolade
100 g prženih seckanih oraha
Dekoracija
200 g čokolade
400 ml slatke pavlake

Priprema:

Kore
1. Prva kora: umutiti 4 belanceta sa 5 kašika šećera u čvrst šam. Dodati kašiku brašna i 80 g kokosa pa polako promešati varjačom. Četvrtasti kalup obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 190ºC 15 min.
2. Drugu koru pripremiti i ispeći na isti način kao prethodnu, samo umesto kokosa dodati 80 g mlevenih oraha.
3. Treću koru pripremiti i ispeći na isti način kao prethodnu, samo umesto mlevenih oraha dodati 50 g rendane čokolade.
Fil
1. U odgovarajućoj šerpi sjediniti 800 ml mleka i 200 g šećera pa ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima i brašnom te sipati u ključalo mleko. Nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
4. Dobijeni fil podeliti na tri dela. U prvi deo dodati otopljenu čokoladu, u drugi pržene seckane orahe, a u treći ne dodavati ništa.
Finalni postupak
1. Tortu filovati na sledeći način: kora od kokosa – čokoladni fil – čokoladna kora – fil od oraha – kora od oraha – žuti fil.
2. Na pari rastopiti čokoladu i slatku pavlaku. Kada se ohlade, umutiti ih u čvrst fil i njime premazati tortu. Dekorisati po želji.

Preporučujemo i recept za pečeno leptir pile iz slanog rastvora.