Start Trikovi i saveti Od sada će vam povrće sa roštilja uvek biti savršeno! Kako grilovati...

  Od sada će vam povrće sa roštilja uvek biti savršeno! Kako grilovati povrće

  Foto: Guliver/Thinkstock
  Foto: Guliver/Thinkstock
  Da biste poboljšali ukus i teksturu, svaka namirnica koju planirate peći na roštilju ili grilu zahteva specifičan tretman. Pred vama su saveti za gril – od špargle do tikvice

  Špargla
  Temperatura: Visoka
  Vreme 10 minuta

  Isecite donji deo špargle, oko 2 cm, a ostatak dobro prelijte maslinovim uljem te posolite i pobiberite.
  Kako bi sprečili da se okreću i klize, poređajte 6 do 8 špargli jednu do druge, i provucite štapiće za roštilj kroz gornji i donji deo. Grilujte ih na visokoj temperaturi 3 do 4 minuta sa obe strane dok ne porumene. Okrenite ih samo jednom. Špargle lako mogu da pređu iz mekog stanja u raspadajuće, pa zato vodite računa.

  Brokoli/Karfiol
  Temperatura: Niska
  Vreme: 10 do 15 minuta

  Ako želite da cvetovi budu mekani, moraćete najpre da ih blanširate. Ostavite vodu da proključa, ubacite cvetove i kuvajte 3 minuta. Procedite i ispirajte ih hladnom vodom oko 30 sekundi. Zatim cvetove stavite na ubrus da se osuše, pa ih stavite na štapiće za roštilj i grilujte na mreži za roštilj oko 10 minuta. Njima ne treba puno, jer su već skuvani, već samo da dobiju lepe šare i aromu roštilja.

  Šargarepa
  Temperatura: Niska
  Vreme: 20 minuta

  Operite i oljuštite šargarepe; ako su deblje, isecite ih napola po dužini. Prelijte ih maslinovim uljem, posolite i pobiberite (kim i korijander su takođe odlični začini za šargarepu). Poređajte ih direktno na roštilj i pecite oko 20 minuta.

  Patlidžan
  Temperatura: Visoka
  Vreme: 8 do 10 minuta za parčad, 15 minuta za ceo patlidžan

  Isecite ga na kolutove debljine 1 cm, nauljite, posolite i pobiberite. Kada otpuste vodu, grilujte ih na visokoj temperaturi 4 do 5 minuta sa obe strane dok ne porumene. Za umake i pire, grilujte ceo patlidžan oko 15 minuta dok “meso” ne omekša.

  Pečurke
  Temperatura: Srednjevisoka
  Vreme: 8 do 12 minuta

  Kako pečurke u sebi sadrže dosta vode, mogu veoma lako da se isuše ukoliko dugo stoje na roštilju. Zato je najbolje da se griluju na srednjevisokoj temperaturi dok se ne skuvaju, 8 minuta za šitake, 12 minuta za ostale.

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!