Start Deserti Omiljeni slatkiš: Krem palačinke

Omiljeni slatkiš: Krem palačinke

Foto: Bakina Kujna
Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
Za palačinke:
4 jajeta
4 kašike brašna
4 kašike šećera
250 ml mleka
Za posipanje:
100 g mlevenih lešnika
50 g žutog šećera
Za šato:
2 jajeta
4 kašike šećera
1 dl belog vina

Priprema:
Palačinke:
1. Belanca odvojiti od žumanaca, pa umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
2. Žumanca sjediniti s mlekom i brašnom te dobro izmutiti žicom. Kuvati na pari neprekidno mešajući dok se masa ne zgusne.
3. U smesu od žumanaca dodati šam od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Manji tiganj nauljiti, a zatim u njega sipati kutlaču smese za palačinku. Peći na umerenoj temperaturi nekoliko minuta dok donja korica ne porumeni, gornju koru ne peći. Palačinku potom prebaciti na tanjir i posuti mešavinom mlevenih lešnika i žutog šećera. Na isti način ispeći preostale palačinke i slagati ih jednu na drugu posipajući mešavinom lešnika i šećera.
Šato:
1. Žumanca odvojiti od belanaca i sa šećerom umutiti na pari. Pred kraj mućenja sipati belo vino i nastaviti kuvanje uz neprekidno mešanje dok se ne dobije gusta smesa. Skloniti s pare i ostaviti da se ohladi.
2. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
3. U smesu od žumanaca dodati šam od belanaca i polako promešati varjačom. Pripremljeni šam preliti preko palačinki.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!