Start Zanimljivosti Osim što ga koristimo u ishrani, miris ovog začina i opušta

Osim što ga koristimo u ishrani, miris ovog začina i opušta

lovor

Ova često korišćena začinska biljka ima i jedno manje poznato delovanje – lovor će vam pomoći da se opustite na kratko vreme, rešite se napetosti, nervoze, stresa i umora…

Lovor je od prastarih vremena bio vrlo cenjen kao sveto drvo čije su se grančice poklanjale pobednicima i pesnicima kao znak najveće počasti i slave.

Danas se lovor koristi u hortikulturi kao stablo ili kao formalno oblikovana živa ograda, u kulinarstvu kao začin i u narodnoj medicini kao lekovita biljka. Lekovite materije su eterična i masna ulja iz bobica i listova, a kao aktivne materije prvenstveno sadrže pinen i cineol.

Vitamin A koji se u značajnim količinama nalazi u lovoru doprinosi boljem vidu, održavanju i zaštiti sluznice i kože, i pomaže u smanjenju rizika od raka pluća i usne šupljine.

Čaj od lovora podstiče apetit i probavu, pomaže smirivanju mučnine, ublažavanju čireva, grčeva i nadutosti.
Esencijalno ulje lovora može pomoći kod lečenja artritisa, boli u mišićima, bronhitisa i gripa.

Lovor za opuštanje

Sve što treba da napravite za opuštanje s lovorom je sledeće:

Uzmite jedan osušeni list lovora, stavite ga u posudu u kojoj može da gori, zapalite ga i izađite iz prostorije u kojoj je zapaljen.

Posle desetak minuta lovorov list će izgoreti, a prostorija će biti puna mirisnog dima koji će stvoriti posebnu atmosferu.

Lovor sagorevanjem oslobađa specifične sastojke koji pomažu kod ublažavanja umora, i deluju opuštajuće.

Izvor: zdravaisretna.hr

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!